Rott 2020

Teosest

Kunst on kultuuripärand, see on kaasaja sotsiaalse elu peegel. Kunst kehastab ajastu vaimsust, selle kultuurilist või ideelist üldkarakterit. Astroloogilise kalendri järgi on 2020 aasta loom rott, seda märgib maalil roti kohal hõljuv õhkõrn kroon. Roti aasta algas pandeemia levikuga ning erinevates riikides on välja kuulutatud eriolukord. Inimesed on sunnitud ootama pandeemia lõppu isolatsioonis. Maalil on kell, mis sulab – see viitab aja voolamisele, sest hetkeolukorras ei jää rahval muud üle, kui oodata eriolukorra lõppu. Kella voolamist ohjab wc-paber, mis on samuti otsakorral. Nimelt on tualettpaber hetkel defitsiit-kaup. Rotti ümbritseb külluslik taimestik, mis viitab sellele, et südames on lootus viljakale tulevikule, vaatamata ootamatutele muutustele, mille tõi kaasa pandeemia. Kuigi rotiaasta tõi kaasa kaose, on roti kavatsusesd positiivsed. Rott, kui 12-aastase tsükli alguse tooja, on uue ajastu alguseks. Vaatamata inimkonnale tekitatud ebamugavastule, on hetkeolukord kaasa toonud positiivsed muutused looduses. Seoses isolatsiooniga on vähenenud planeedi reostuse hulk. Inimesed on end isoleerinud ning tarbivad vähem reostust tekitavaid teenuseid. Lisaks on näiteks Eestis  koguni algatatud metsade koristuse üleskutsed, sest inimesed veedavad aega metsas, kus nad on rahvast isoleeritud, kuid loodusega ühenduses. Pole halba heata, pole head halvata.

Teosese valmimine

Antud teosega nägin palju vaeva. Kaasaegses kultuuris on rott pigem negatiivse kuvandiga. Neid peetakse haiguste levitajateks ning varasteks. Minu meelest on rotid väga alahinnatud loomad. Nad on tegelikult intelligentsed, elujõulised ja truud loomad. Mul oli kunagi rott lemmikloomaks ning see oli kõige siiram loomake ja tõeline sõber. Maalisin seda teost mitu korda ümber ning mulle tundus juba, et otsa ega äärt ei paista. Mul oli mitmeid kordi soov teos pooleli jätta, kuid ma ei oska ilma võitluseta alla anda.  Soovisin kujutada rotti just nii nagu mina seda tunnen, siira ja armsa loomana. Roti näo stiliseerimine Pop sürrealistlikusse maalilaadi oli äärmiselt keeruline. Rotil on pikk nina ja väikesed silmad, Pop sürrelistlik maalilaad eeldab suuri silmi ja pisikest nina, mistõttu oli ülimalt raske saavutada rotti meenutavaid näojooni. Esialgse kavandi järgi maalitud rott ei vastanud minu ootustele. Maalisin sellele uue näo. Lisaks ei meeldinud mulle ka esialgne värvivalik, seda maalisin korduvalt üle. Mulle meeldis idee tuua maali wc-paberi rull ning kasutada seda kella piirkonnas! Lisasin taimestiku, mis viis värvigamma täielikult tasakaalust välja. Lisaks ma ei olnud jätkuvalt rahul roti ilmega ning maalisin selle taas üle. Viimaks kui ma näoga rahule jäin, ei sobinud sellega keha enam üldse. Tuli ka keha ümber maalida. Lõpuks saavutasin meelepärase roti kujutise, kuid taimestik mulle endiselt ei meeldinud. Maalisin tausta üle ning lisasin uue taimestiku. Maalisin kella osa meelepärasemaks, lisasin mõned dekoratiivelemendid ja valmis ta saigi. 

Teos

Rott

Õli lõuendil – kellamehhanism
Lõuendi suurus: 50 x 40 x 2.2 cm

Raamitud: 55 x 45cm
Valmimisaasta: 2020

Hind: 450€

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga